Visual Basic
Frost: Witam, jest ktoś kto zna program Visual Basic chociaż na poziomie podstawowym?
Musze zrobić projekt na jutro a tego programu nawet na lekcji nie mięliśmy ( that logic)
26 mar 17:00
26 mar 18:08
Frost: Dałoby radę dojść ale nie mam czasu bo czeka na mnie 15 zadań z fizyki a jeszcze VB nie
skończony.
Mam kilka pytań:
Jak zaokrąglić wynik ?
Mam 6 textboxów z których pobieram dane. potem wykonuje mnożenia i dodawania.
Problem w tym, że wszystkie textboxy muszą posiadać wartość a w moim programie to nie jest
konieczne.
Robię alkomat i przykładowo ktoś wypił tylko piwo a wódki innych alkoholów nie. Chodzi o to
żeby początkowa
wartość była 0 i można było ją zmienić. Wpisywałem textbox=0 ale wartości nie można potem
zmienić.
Gdy nie wpiszę w którymś polu liczby program wywala.
26 mar 20:20
adam: rzutowanie zmiennych
26 mar 20:23
Frost: a dokładniej mógłbyś powiedzieć? jaka funkcje wpisać. Ja jestem zupełnie zielony dopiero
dzisiaj pierwszy raz włączyłem ten program, mam po angielsku
26 mar 21:11
adam: musiałbym przesłać mi projekt i ponadto podać z jakiej wersji ide korzystasz
26 mar 22:18
adam: musiałbyś
26 mar 22:18
adam: ponadto nie rozumiem dlaczego nie możesz zmienić wartości w textboxie
26 mar 22:19
Frost: mam wersję 2010. Jak mogę przesłać Ci program?
26 mar 22:23
adam: zapakuj w rara , i wrzuc na jakis hosting
26 mar 22:25
Frost: Musiałbyś zobaczyć... Po prostu mam takie działanie w którym pobiera dane z textboxów i mnoży/
dodaje je. Gdy nie ma zadnej danej w textboxie wywala program
jakby na samym początku 0 było wpisane to działałoby bez zarzutów.
2) nie bardzo wiem jak zaokrąglić wynik, próbowałem ale nie doszedłem do tego czego chciałem
3) chce jeszcze zablokować wpisywanie liter i znaczków, możliwość wpisania aby cyfr. Jesli
wpiszemy litery to wyskoczy tekst o błędzie.
26 mar 22:27
26 mar 22:29
adam: chwila
26 mar 22:38
Frost: Okey, robie schemat blokowy i instrukcje powoli do tego
26 mar 22:42
adam: musiałem doinstalować do swojego pakietu vs tego basica, bo praktycznie z niego nie
korzystam,ale już mam i zerkam
26 mar 22:43
adam: program jest do napisania od nowa... brak komentarzy, textboxy − nie wiadomo co do czego,
zaraz wyśle ci linka do pobrania
26 mar 23:00
adam: poandto program to tylko kilka linijek

! mógłbyś to zrobić porządnie
26 mar 23:01
Frost: jakie komentarze? Adamie, jak mówię pierwszy raz mam do czynienia z tym programem

. Mam niby
informatykę rozszerzoną ale jest to totalne 0. Nauczyciel nic nas nie nauczył na informatyce
sprawdza tylko listę obecności i mówi z czego będzie sprawdzian bądź co trzeba robić
26 mar 23:10
adam: Gdy nie ma zadnej danej w textboxie wywala program
jakby na samym początku 0 było wpisane to działałoby bez zarzutów.
2) nie bardzo wiem jak zaokrąglić wynik, próbowałem ale nie doszedłem do tego czego chciałem
3) chce jeszcze zablokować wpisywanie liter i znaczków, możliwość wpisania aby cyfr. Jesli
wpiszemy litery to wyskoczy tekst o błędzie.
co jeszcze mam zrobić?
26 mar 23:11
Frost: Chyba to wszystko, może widzisz gdzieś jeszcze błąd lub rzecz która mogłaby się przydać?
26 mar 23:14
26 mar 23:19
Frost: Chętnie nauczyłbym się z Twoją pomocą ale dowiedziałem się o nim dzisiaj w szkole bo chorowałem

Godzina prawie 24 ja skończyłem informatykę a muszę jeszcze zrobić pd z fizyki 15 zadane i
przygotować się na pokazy z prądu stałego
Dzięki serdeczne, matura w tym roku zamiast przyłożyć się do matmy to muszę robić durne rzeczy
26 mar 23:21
Frost: U Ciebie wszystko dobrze chodziło? Gdy włączam program mam podane już jakieś dane ale gdy je
usunę i wprowadzę inne program nie działa
26 mar 23:25
adam: zrób skrina, bo u mnie jest ok
26 mar 23:29
Frost: Już jest okey. A jest jakaś funkcja żeby zaokrąglało do dwóch miejsc po przecinku, ponieważ dla
małej ilości alkoholi wskazuje 0. a odnośnie wpisywania danych. Jeśli np. ktoś wypił tylko
piwo a nie pił wódki wina i innych rzeczy musimy wpisywać tam ręcznie 0 żeby program liczył,
jeśli wpiszemy tylko że piliśmy piwo a w innych rzeczach nic nie wpiszemy program nie
zadziała
26 mar 23:35
adam: okej, poczekaj 5 minut
26 mar 23:36
Frost: Ok
26 mar 23:40
26 mar 23:47
adam: Zamiast tych zer wpisywanych do textboxów, można operować w pamięci ram, ale nie chce mi się
teraz tego robić, sam musisz to napisać (jeśli chcesz), ja idę ogarnąć temat z matmy na jutro,
trochę mi zostało.
26 mar 23:51
adam: usuń zawartość kontrolki TextBox9, bo ja tam omyłkowo ją zostawiłem
26 mar 23:53
adam: jaki kierunek wybierzesz po liceum Frost?
26 mar 23:53
Frost: Jeszcze nie myślałem nad kierunkiem, właśnie to jest najgorsze, że mam pomysłu. Budownictwo,
finanse, może mechatronika.
26 mar 23:58
adam: działa program? są dwie cyfry po przecinku
26 mar 23:59
Frost: Wszystko działa jak należy dzięki. Tylko jest 1 problem, wpisuje 500 ml piwo 6% zawartości i
wyskakuje 24 promile.
Więc coś jest jeszcze nie tak
27 mar 00:00
Frost: Ale chyba wiem gdzie jest błąd bo tam zamieniam procenty na liczbę i mam takie mnożenie:
*( 1 / 100) ale to chyba akurat dobrze jest zapisane a chyba tego nie bierze pod uwagę.
27 mar 00:01
Frost: i wiem do czego jeszcze może się przyczepić... mianowicie, że nie możemy wpisać np liczb typu
4,5 bo jak chcemy przecinek wstawić to wyskakuje błąd
27 mar 00:03
adam: chodzi o to, że zapis powinien wyglądać tak 6% −−> 0,06 , i tutaj trzeba napisać algorytm,
który będzie pozwalał na wpisywanie znaków, bo jak wcześniej założyłeś, mozna pozwolic
uzytkownikowi tylko na wpisanie cyfr, i tutaj pojawia się problem... trzeba to by
przebudować napisać porządną funkcję,,, ale niestety ja już Ci nie pomogę, mam trochę roboty
27 mar 00:04
adam: zmień instrukcję warunkową, dodaj wyjątek , zapoznaj się z kodami ASCII i znajdź w nich
przecinek , i tyle , powinno działać
27 mar 00:06
27 mar 00:06
Frost: czyli odnośnie tych %. nie możemy dopisać mnożenia tak jak dopisałem żeby działało?
27 mar 00:06
adam: ok dopisz Or Asc(e.KeyChar) = 44
27 mar 00:07
Frost: w którym miejscu?
27 mar 00:09
adam: If (Asc(e.KeyChar) >= 48 And Asc(e.KeyChar) <= 57) Or Asc(e.KeyChar) = 8 Or
Asc(e.KeyChar) = 44 Or Asc(e.KeyChar) = 37 Then
textbox1.keypress
będziesz mógł zapisać6% jako 0,06 i będzie wszystko działać,
bo nie mówiłeś mi w jakich jednostkach będzie zawartość alkoholu...
27 mar 00:12
Frost: wrzucić to na początek ?
27 mar 00:15
27 mar 00:17
adam: | | 1 | |
lub dodaj do algorytmu na zawartość alkoholu we krwi |
| , a później zrobisz operację |
| | 100 | |
odwrotną i do etykiety dopiszesz %
27 mar 00:18
Frost: i teraz te mnożenia 1/100 usunąć?
27 mar 00:19
adam: nic nie usuwaj, wklej z pastebina kod, wpisz 500ml piwa i te 0,06,
już nie mam czasu, musisz tak zostawić albo samemu zrobić, problem w tym jest taki (zobacz na
algorytm

), jak liczysz to wszystko
27 mar 00:21
Frost: Okey gra i buczy

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie matmy fizyki możesz na mnie liczyć
27 mar 00:24
adam: ok dzięki, narazie
27 mar 00:25
Frost: Cześć
27 mar 00:33