Równania trygonometryczne
Marcin: Czy mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać dwa równania? Zupełnie nie wiem jak się do nich zabrać. Z
góry dziękuję

1. ctg(|2x|)=1
2.
√sin2 x/2=
√3/2
26 mar 22:30
kyrtap: znasz definicję wartości bezwzględnej?
26 mar 22:31
Marcin: znam ale nie bardzo wiem jak rozwiązywać takie równania trygonometryczne
26 mar 22:33
Mila:
ctg(|2x|)=1⇔
| | π | | π | |
2x= |
| +kπ lub 2x=− |
| −kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x= |
| + |
| lub x=− |
| − |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
26 mar 22:36
Marcin: | | π | |
a skąd się nagle wzięło |
| ? |
| | 4 | |
26 mar 22:39
Mila:
| | x | | √3 | | x | | √3 | |
sin |
| = |
| lub sin |
| =− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | π | | x | | π | | 2π | |
| = |
| +2kπ lub |
| =π− |
| +2kπ lub |
| =π+ |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Rozwiąż do końca.
26 mar 22:41
26 mar 22:42
26 mar 22:43