tekstowe
maggiewild: Kasia miała w skarbonce same monety jednozłotowe i dwuzłotowe, łącznie 186 zł. Gdy Kasia kupiła
nową piłkę za 38 zł, to okazało się, że monet jednozłotowych pozostało jej dwa razy mniej, niż
na początku miała monet dwuzłotowych, a monet dwuzłotowych pozostało jej tyle, ile na początku
miała monet jednozłotowych. Jakimi monetami Kasia zapłaciła za piłkę?
Czy ktoś byłby tak miły i wytłumaczył czemu ma być tak zapisane:
x + 2y = 186
2x + 12y = 148
(x − ilość złotówek, y − ilość dwuzłotówek)
27 mar 00:05
Janek191:
x*1 + y*2 = 186
czyli
x + 2 y = 186
czyli
27 mar 00:41
maggiewild: to akuratnie wiem

chodzi mi o to czemu jest 2y, a nie samo y
czemu jest
12y, a nie
12y
i to 2x
27 mar 15:40
maggiewild: * czemu jest 12y, a nie u{1]{2}x
27 mar 15:42
J:
y*2 − y monet o nominale 2 zł
x*1 − x monet o nominale 1 zł
27 mar 15:43
J:
| | 1 | |
skoro ma dwa razy mniej monet 2zł , a miała ich y , to teraz ma ich: |
| y |
| | 2 | |
27 mar 15:45
J:
| | 1 | |
po transakcji: x*2 ( bo ma x monet dwuzłotowych) + |
| y*1 = 148 |
| | 2 | |
27 mar 15:46