oblicz pole powierzchni
maciek: pomocy.. oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
wysokość ma 6 cm, a kąt między przeciwległymi ścianami bocznymi ma miarę 120o
27 mar 09:28
J:
oblicz : a i h , potem pole powierzchni całkowitej
27 mar 09:32
J:
a − krawedź podstawy , h − wysokość ściany bocznej
27 mar 09:33
Janek191:

α = 60
o
x = 0,5 a
Mamy
| x | |
| = tg 60o ⇒ x = 8*tg 60o = 8 √3 |
| 8 | |
więc
a = 2 x = 16
√3
−−−−−−−−−−−−−−
więc
h
1 = 16
−−−−−
Pole powierzchni ostrosłupa
P
c = P
p + P
b = a
2 + 4*0,5 a*h
1 = 256*3 + 2*16
√3*8 = 768 + 256
√3
=========================================================
27 mar 09:41