cc
adam: Zadanko z ciągów i logarytmu
otóż mam taki oto ciąg
an = log
2(2*3
n),
jest napisane w tresci zadania, aby wykazac ze jest to ciag arytmetyczny oraz obliczyc jego
pierwszy wyraz i roznice.
I teraz mam pytanie, czy jeśli policzę wpierw wyraz pierwszy tego ciągu i różnicę a na koncu
wykaże , że jest arytmetyczny, to czy jest to prawidłowe, czy te zadanie nauczyciel,
egzamintator mi uzna za prawidłowe

(oczywiście, zakładamy, że obliczenia są ok)
26 mar 20:17
adam: aha i zakładam, że ciąg jest faktycznie arytmetyczny, bo może się okazać że nie
26 mar 20:19
Janek191:
an = log2 ( 2*3n)
więc
an+1 = log2( 2*3n+1) = log2 ( 2*3*3n)
Oblicz
an+1 − an =
26 mar 20:20
adam: ok janek, ale odpowiedź mi na pytanie jeszcze te co wyżej postawiłem
26 mar 20:24
Janek191:
Rób tak jak napisałem
26 mar 20:26
adam: ok
an+1 − an = log
218
n − log
26
n = log
23 =

tutaj tego raczej tak latwo nie oblicze,
ale wynik jest ,
i co dalej? nie bardzo mogę policzyć ten logarytm, to znaczy może, ale po przecinku coś bedzie
26 mar 20:37
adam:
26 mar 20:49
Janek191:
| | 6*3n | |
an+1 − an = log2 ( 6*3n} − log2 (2*3n} = log2 |
| = log2 3 = r |
| | 2*3n | |
( a
n) jest arytmetyczny.
a
1 = log
2 ( 2*3) = log
2 6
26 mar 20:50
Janek191:
| | 6*3n | |
an+1 − an = log2 ( 6*3n} − log2 (2*3n} = log2 |
| = log2 3 = r |
| | 2*3n | |
( a
n) jest arytmetyczny.
a
1 = log
2 ( 2*3) = log
2 6
26 mar 20:50
adam: dzięki
26 mar 20:51