1
Foxal: zadanie 1
Dlugosci bokow trojkata ABC wynosza: IABI=6, IBCI=25 oraz IACI=29
Oblicz dlugosc wyskosci poprowadzonej z wierzcholkwa C.
Więc wyskosc poprowadzona z wierzcholka C na bok IABI styka sie z tym bokiem w punkcie D
ICDI=h
wyskosc ICDI dzieli bok IABI na dwa takie odcinki ze mniejszy oznaczam jako x
trojkaty DBC i DBA sa prostokatne
(6−x)
2+h
2=25
2
x
2+h
2=29
2
por rozwiazniu ukladu rownan wychodzi ze x=21 a h=20
h=20 jest poprawna odpowiedzia. Tylko dlaczego mniejszy odcinek boku jest wiekszy niz caly bok?
26 mar 21:47
kix: bo wysokość poprowadzona z wierzchołka C leży poza Δ
26 mar 21:59
Mila:
Narysuj ten trójkąt to zrozumiesz.
Zadanie trzeba inaczej rozwiązac.
26 mar 22:01
Mila:
26 mar 22:05
kix: niestety nie potrafię tak ładnie rysować jak Mila
26 mar 22:06
Foxal: no to zagadka rozwiazana
26 mar 22:11
Foxal: h2+(x+6)2=29
h2+x2=25
tak to powino wygladac? (x=IDAI)
26 mar 22:14
kyrtap: tak
26 mar 22:14