Oblicz dlugość okregu
Damian:

Kat 30stopni, dlugosc |AB|=3
27 mar 10:52
kotek:

R=3 , L=2πR=.......
27 mar 11:03
Damian:

Kąt acb ma 30stopni i kat adb tez. Natomiast kąt abd jest prosty?
27 mar 11:06
kotek:

Też tak można
Na to samo wychodzi R=3
27 mar 11:12
Damian:

Wiec anagolicznie nastepny podpunkt...
Dlugość łuku to 2, natomiast kąt wynosi 10stopni.
Korzystajac ze wzoru
l={α}{360}*2πr
2={10}{360}*2πr.... = 9πr
Wszystko jest ok
27 mar 11:23
Damian: Ehh zle zapisalem..
27 mar 11:24
Damian:

|ab|=2
√3
Ze wzoru przeciwprostokatna czyli srednica ma dlugosc 2
Wiec r=1
27 mar 12:01
5-latek: Dlaczego
kotek 
Bo już kwitna bazie ?
27 mar 12:10
Damian: Dalej nie wiem czy jest dobrze
27 mar 12:38