matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że podane równości są tożsamościami
koxa:
1.Wykaż , że dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością
1
a) tg α + ctg α =
sin α*cos α
1
1
b)
+
= tg α + ctg α
tg α
ctg α
2.Sprawdź, czy dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością
1−cos
2
α
a)
=cos α
cos α*tg
2
α
1
1
b)
+
=(tgα+ ctg α)
2
sin
2
α
cos
2
α
17 mar 20:54
krystek:
sinx
cosx
a)L=
+
= wspólny mianownik i masz
cosx
sinx
17 mar 21:01
yhyyhy:
1−cos
2
α/cosα*tg
2
α=cosα
26 mar 19:52