Monotoniczność ciągów
sedrtyuh: Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu (a
n), jeśli:
a
1 = 3
a
n+1 = a
n − 2 dla n ≥ 1
To potrafiłam rozwiązać taką metodą, że w drugim równaniu przeniosłam a
n na drugą stronę,
dzięki czemu otrzymałam wynik −2, co jest równoznaczne z tym, że ciąg jest malejący (bo
a
n+1 − a
n < 0).
Pojawia się jednak pytanie, jak rozwiązać to w inny sposób − w końcu nie zawsze dam radę tą
metodą.Szczególnie problematyczny jest dla mnie inny przykład, w którym należy zbadać
monotoniczność ciągu, mianowicie:
a
1 = 0,5
W odpowiedziach mam, że ciąg jest niemonotoniczny. Bardzo proszę o dosyć łopatologiczne
wytłumaczenie mi, dlaczego tak się dzieje i jak powinnam rozwiązywać zadania tego typu.
26 mar 21:23
sedrtyuh: Podbijam.
Bardzo proszę o pomoc
26 mar 21:46
sedrtyuh: ?
26 mar 22:12
Raf131:
Przy ciągach opisanych rekurencyjnie można próbować znaleźć wzór ciągu
pierwszy przypadek, wypisujemy kolejne wyrazy
3, 1, −1, −3, −5, −7,...
wzór: a
n = 5 − 2n
drugi przypadek
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| , 2, |
| , 2, |
| , 2, |
| , 2,... |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
można to zapisać jako:
2
−1, 2
1, 2
−1, 2
1, 2
−1, 2
1, 2
−1, 2
1, ...
wzór: a
n = 2
(−1)n
tutaj to po prostu stwierdzamy, że ciąg nie jest monotoniczny bo wyrazy w nieskończoność na
przemian wzrastają i maleją
26 mar 22:14
sedrtyuh: Rozumiem o co chodzi z tym, że jest niemonotoniczny, ale mogłabym prosić o wyjaśnienie, skąd
dokładnie wzięły się te wszystkie liczby? Bo ja już nic nie rozumiem ;c
26 mar 22:22
Raf131:
Masz wzór dany rekurencyjnie
a
1 = 3
a
n+1 = a
n − 2 dla n≥1
i lecimy rekurencyjnie:
na początku pierwszy wyraz mamy a
1 = 3, później
dla n=1 a
1+1 = a
2 = a
1 − 2 = 3 − 2 = 1
dla n=2 a
2+1 = a
3 = a
2 − 2 = 1 − 2 = −1
dla n=3 a
3+1 = a
4 = a
3 − 2 = −1 − 2 = −3
itd, czyli ciąg ma postać
3, 1, −1, −3
a jak szukać wzorów? to kwestia już czasami niemalże artystyczna

, patrzy się na kolejne
wyrazy ciągu i trzeba trochę kombinować jak stworzyć wzór, nie sposób tego opisać i nie dla
wszystkich ciągów da się podać je w sposób łatwy, czasami wręcz wydawać się może, że nie
istnieje taki wzór, ale z mówieniem, że na pewno nie istnieje to trzeba się powstrzymywać
26 mar 22:32