Wielomiany
/Adam: wykaż, że wielomian
W(x)=x3 + x2 −x +1
nie ma miejsc zerowych
27 mar 12:41
Mariusz: Nie ma miejsc zerowych , dziwne
27 mar 12:48
Bartek: Δ<0
27 mar 12:48
/Adam: czyli równanie x3 +x2−x+1=0 nie ma rozwiązań?
27 mar 12:49
Marek216: hah delta
27 mar 12:49
/Adam: jak z tego obliczyć deltę?
27 mar 12:49
Marek216: raczej chodziło o : wykaż że wielomian nie ma wymiernych pierwiastków.
W(−1) ≠ 0 i W(1)≠0
27 mar 12:50
/Adam: zdecydowanie nie, chodziło o miejsca zerowe
27 mar 12:51
Marek216: To nieprawda że ten wielomian nie ma miejsc zerowych(pierwiastków), ma je są równe ok.
−1.8392.. , 0,4196 .. , 0,4196..
27 mar 12:52
/Adam: i o to właśnie mi chodziło, dziękuje bardzo
27 mar 12:52
Marek216: Tak jak mówię wielomian ma pierwiastki tyle że niewymierne, raczej to jest sprecyzowane. Liczba
jest pierwiastkiem wielomianu W kiedy jest dzielnikiem wyrazu wolnego i wartość wielomianu dla
tego x jest równa 0
27 mar 12:53
Marek216: Żeby to zrobić zapisujesz możliwe pierwiastki wymierne wielomianu które są dzielnikiem wyrazu
wolnego . DZielnikiem 1 jest : 1 lub −1
Teraz podstawiasz te liczby pod x jeżeli wartość nie równa się 0 to wielomian nie ma wymiernych
pierwiastków.
27 mar 12:55
Marek216: To jest własność konkretnie dla tego przypadku bo jeżeli przy niewiadomej najwyższego stopnia
występuje liczba inna niż 1 to pierwiastki mogą być ułamkami
27 mar 12:56
J:
jeden rzeczywisty ( ≈ −1.8392 ) i dwa zespolone ( ≈0.4196 + 0.6063i ) , ( ≈0.4196 − 0.6063i)
27 mar 12:59
5-latek: Jeśli bys Pan Panie Adamie poszukal dobrze (np. Poradniki Info (oplata z 1 dzień 6zl i masz
wszystkie poradniki sciagniete lub poszukal w książce to zobaczyl by Pan ze istnieje delta
dla równania stopnia trzeciego postaci ax3+bx2+cx+d
Otoz delta = 3*a*c−b2
Np. Poradnik matematyczny Bronsztej Siemiendajew (wzor na stronie 99
A rozwiazywanie rownan stopnia trzeciego w tej książce jest pokazane na stronie 171−173 i w
poradnikach Info tez jest pokazane
27 mar 13:14
Marek216: J mniejsza z tym, to jest raczej poziom szkoły średniej, a zadania w szkole średniej jeżeli
jest sformułowane wykaż, że to trzeba to udowodnić a nie zaprzeczyć. Na 100 % chodziło w nim o
wymierne pierwiastki.
27 mar 13:15