Zabawa
5-latek: Do tegorocznych maturzystów
W związku z tym ze kochana matura zbliza się wiekimi krokami to może będziecie sami dla
siebie pisać przydatne wzory które sa lub nie ma w tablicach matruralnych .
Może ja zaczne np. z trygonometrii
1. sin
2x+cos
2x=1
| | sinx | |
2. tgx= |
| ale czy dla wszystkich katow ? |
| | cosx | |
| | cosx | |
3. ctgx= |
| to samo pytanie |
| | sinx | |
4. tgx* ctgx=1 (dla jakich kątow ?
| | 1 | |
5. 1+tg2x}= |
| a ztego |
| | cos2x | |
| | 1 | |
6. 1+ctg2x= |
| a z tego |
| | sin2x | |
| | 1 | |
sin2x= |
| Na razie tyle bo muszse jechać do pracy . |
| | 1+ctg2x | |
Potem jeszcze wpiszse pare wzorow . Wiec się bawcie
26 mar 14:04
Saizou :
a worki 5 i 6 pochodzą z wzorów na cos(2x)
cos(2x)=cos
2x−sin
2x=
| | 2cos2x−1 | | 2cos2x−1 | |
cos2−(1−cos2x)=2cos2x−1= |
| = |
| = |
| | 1 | | sin2x+cos2x | |
zatem
| | 2cos2x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2cos2x−1 | | cos2x | | 2cos2x−1 | | cos2x | |
| | 1 | |
ostatecznie więc tg2x+1= |
| |
| | cos2x | |
a jak już to znamy to pokazanie wzoru 6 jest proste
26 mar 15:54
26 mar 16:01
Saizou :
jakubs a jakie twierdzenia w matematyce nie są przydatne ?
26 mar 16:07
pigor: ..., a nie lepiej z jedynki trygonometrycznej np. tak :
sin
2x+cos
2x =1 / : cos
2x≠0 (albo przez sin
2x≠0) ⇒
| | 1 | | 1 | |
⇒ tg2+1 = |
| albo 1+ctg2x = |
| i koniec kropka .  |
| | cos2x | | cos2x | |
26 mar 16:11
Saizou :
też można, jest nawet łatwiej

no ale maturzystą trening "obliczeniowy" nie zaszkodzi
26 mar 16:24
Saizou : *grryyy... maturzystom
26 mar 16:24
jakubs: Saizou miałem na myśli pod maturkę, przecież nikt nie będzie się uczył np. tw
Bolzano−Weierstrassa na maturę.
26 mar 16:28
Saizou : no niby tak, ale jest to bardzo uzyteczne tw. w matematyce xd
26 mar 16:33
kleszcz: A z podstawy zrobicie?

.
26 mar 16:36
Saizou :
kleszczu co masz na myśli ?
26 mar 16:37
kyrtap: Moje dwa wzorki nie wiem czy używane:
prosta przechodząca przez punkty A = (x
1,y
1) , B =(x
2,y
2) ma postać:
| | y2 − y1 | |
y−y1 = |
| (x − x1) |
| | x2−x1 | |
Środek okręgu S = (a,b) o postaci ogólnej x2+y2+Ax+By+C=0 i jego promień można wyznaczyć w
taki sposób:
S :
r =
√a2 + b2 − C
26 mar 16:40
kleszcz: A wzory, których nie ma w tablicach na przykład na liczbę przekątnych n−kąta.
26 mar 16:40
kyrtap: gdzie
d − liczba przekątnych
n − liczba kątów
26 mar 16:42
kleszcz: Kurde kyrtap nie wiedziałem, że z postaci ogólnej można obliczyć środek okręgu i promień.
Ten wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty jest na karcie wzorów, tylko w jakiejś
udziwnionej
wersji(ale się już przyzwyczaiłem do tej udziwnionej

).
26 mar 16:43
kleszcz: Ciekawe, czemu te wzory pominęli na karcie wzorów zapomnieli o nich, na przykład na tej karcie
wzorów na ma w ogóle zależności w figurach opisanych i wpisanych na okręgu(przykładowo
trójkąt równoboczny opisany na okręgu).
26 mar 16:45
kyrtap: aha i jeszcze taka uwaga do tej postaci prostej przechodzącej przez dwa punkty jeśli
przykładowo
punkty będą miały współrzędne A = (1,5) , B = (1,3) to prosta ta przechodząca przez punkty A
i B będzie miała postać x = 1 , analogicznie jeśli A = (0,5) , B = (−2, 5) prosta : y = 5
26 mar 16:46
Saizou :

wzór na ilość przekątnych można zapamiętać tak że
mamy n wierzchołków
przekątne na 100% nie "idą" z wierzchołka 2 do wierzchołków 1,2,3, czyli do trzech
wierzchołków, dlatego mamy (n−3), takich sytuacji mamy n, bo jest n wierzchołków, wiec n(n−3)
jeszcze sprawa dlaczego dzielimy przez dwa, a no dlatego że przekątne 1−4 to to samy co 4−1,
| | n(n−3) | |
wiec została zliczona 2 razy, zatem d= |
| |
| | 2 | |
26 mar 16:50
kyrtap: Saizou wiadomo
takie wzorki tylko wyprowadzać, nie warto i wklepywać na dysk jeśli się wie jak wyznaczyć
26 mar 16:52
Saizou : Lepiej napisać dla kogoś kto nie wiem
26 mar 16:53
Saizou : *wie
26 mar 16:53
kyrtap: jeśli jakiś uczeń skorzysta z tego co zapisaliśmy teraz na maturze to jest już sukces dla nas
26 mar 16:54
kleszcz: A jak to było z trójkątem równobocznym wpisanym i opisanym w okrąg − coś tam pamiętam, że była
taka zależność, że w którymś R=
23h, a w innym było r=
13h. Tylko teraz co było w czym?

.
To mi się myli zawsze.
26 mar 17:03
Saizou :
co jest dłuższe: promień okręgu wpisanego czy opisanego ?
| | 2 | | 1 | |
oraz co jest dłuższe |
| h czy |
| h |
| | 3 | | 3 | |
26 mar 17:04
kleszcz: Aha, chyba w taki razie
Promień okręgu opisanego w trójkąt równoboczny R=23h
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny r=13h
Dobrze piszę?
26 mar 17:09
kyrtap: tak
26 mar 17:11
kyrtap: "Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym"
26 mar 17:12
Saizou : to było w domyśle
26 mar 17:13
kleszcz: no tak, rzeczywiście dziwnie to napisałem

.
26 mar 17:13
kleszcz: A jak był okrąg opisany na kwadracie to promień to była połowa przekątnej kwadratu?.
W ogóle coś jeszcze jest ważnego do zapamiętania z tych figur płaskich opisanych i wpisanych,
co często i rzadziej zdarza się w zadaniach?.
26 mar 17:15
kleszcz: 
26 mar 17:35
26 mar 23:11