..
afc: 1. Niech f(a) oznacza sumę kwadratów pierwiastków równania x2−(a−2)x−a+5=0
Zapisz wzór funkcji f i wyznacz jej najmniejszą wartość.
Prawie całe zrobiłem, mam problem na samym końcu z wyznaczeniem najmniejszej wartosci.
funkcja wychodzi taka: a2−2a−6 (na pewno to jest dobrze ,nie ma co sprawdzać)
warunek Δ>0 ==> a∊(−∞,−4) ∪ (4,+∞)
no więc z tej funkcji liczyłem p=1 i q=−7 i myslalem ze to jest ta najmniejsza wartośc,
natomiast w odpodpowiedziach podają że najmniejsza wartość to f(4)=2
27 mar 20:41
Godzio: Ale p = 1 ∉ Da (dziedzina a), dlatego trzeba sprawdzić wartości na krańcach dziedziny:
a = −4 i a = 4 i dla a = 4 wychodzi większa wartość
W zadaniu "suma kwadratów pierwiastków" nie pisze "różnych", dlatego Δ ≥ 0
27 mar 21:05
pigor: ..., wolę sprawdzić, a więc
f(a)= x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1x
2= (a−2)
2−2*(5−a)=
= a
2−4a+4−10+2a=
a2−2a−6 = a
2−2a+1−7= (a−1)
2−7 ⇒
⇒
f(1)= −7 − szukana
najmniejsza wartość funkcji f.
wniosek : zła odpowiedź, albo źle przepisany przykład,
albo nie ta odp.

itp,itd.
27 mar 21:15
pigor: no tak kompromitacja ; moja

.
27 mar 21:16