matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli sinα =
Paula:
Jeżeli sinα =
√
5
/4 to liczba 4 − 5 cos
2
α jest równa: a) 9/16 b) 25/16 c) 3/4 d) 31/16
27 mar 03:33
J:
√
5
5
25
9
A = 4 − 5[1 − (
)
2
] = 4 − 5(1 −
) = − 1 +
=
4
16
16
16
Odp: a)
27 mar 08:46