Ciągi!
borys92: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania!

Dla podanej liczby p podać liczbę q o następującej własności:
Jeżeli w rosnącym postępie arytmetycznym trójwyrazowym a
1, a
2, a
3 o wyrazach dodatnich,
wyraz a
2 jest większy od a
1 o p% to wyraz a
3 jest większy od a
2 o q%.
1) p=300 q=?
2) p=150 q=?
pigor: ..., widzę to ...

jak zwykle np. tak:
1) niech (
a, a2,a3) − ciąg arytmetyczny =
= (a, (100+300)%a, (100+
q)%*400%a) ⇒ 2*4a=a+(100+
q)%*4a ⇒
⇒ 8=1+(100+
q)%*4 /*25 ⇔ 200=25+100+q ⇔
q=75 ⇔
q%=75% .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−