okręgi i trójkąty
YushokU:

Witam,
Zadanko z planimetrii.
Dany jest trójkąt równoboczny ABC wpisany w okrąg. Punkt P leży na krótszym łuku AC. Wykaż, że
|PB|=|PA|+|PC|
Widzę, że ∡APB=∡CAB=60 i ∡BPC=∡BAC=60(oparte na tym samym łuku)
Piszę z twierdzenia cosinusów dwie równości
x
2+z
2−xz=a
2=y
2+z
2−yz
x
2−y
2=xz−yz
(x−y)(x+y)=z(x−y)
(x−y)(x+y)−z(x−y)=0
(x−y)(x+y−z)=0
No i co z tym teraz?
Bo trochę nad zadaniem nie panuję.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie
27 mar 00:10
Raf131: Jeżeli y<x albo y>x to dzielisz obustronnie przez (x−y) i wtedy z=x+y
Jeżeli y=x to mamy deltoid o bokach x, x, a, a, ale my wiemy o dwóch bokach długości a tego
deltoidu i jednej jego przekątnej równej a. Znamy również kąty tej figury 60o, 90o, 90o,
120o. Wystarczy obliczyć długości boków x oraz przekątną z w zależności od a i pokazać, że
z=2x
27 mar 00:29
YushokU: Faktycznie

Dziękuję ślicznie, bo mi to nie dawało spokoju
27 mar 00:39