matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
C:
7
Kąt α jest taki, że sin α+cos α =
. Oblicz wartość wyrażenia |cos α −sin α|
5
26 mar 18:45
M:
8 lip 06:03
CD:
(cosα−sinα)
2
=2−(sinα+cosα)
2
49
(cosα−sinα)
2
=2−
25
1
(cosα−sinα)
2
=
25
1
|cosα−sinα|=
5
8 lip 21:29