asd
trykalka: Studia jest ciężko, zarywanie nocek
Obecnie jestem na 1 roku informatyki na pewnej politechnice i dla mnie jest ciężko. Jestem po
technikum, więc teraz matematyki prawie wcale nie ogarniam. Na 1 semestrze zaliczyłem
logike,analize,algebre. Teraz nie mogę ogarnąć dyskretnej. Do tego z programowania szybko
dochodzi materiału. Na razie nie mam z tym problemu, ale obawiam się jak będzie trzeba napisać
projekt.
Chciałem spytać czy też tak mieliście ? Obecnie śpię od 4−6h bo po prostu nie mam czasu spać.
Zdarza się zarywanie nocki. Programowanie mnie interesuje, jedyny przedmiot gdzie chodzę na
wszystkie wykłady, lecz dobijają mnie inne niepotrzebne przedmioty do których trzeba się dużo
uczyć, które tak na prawdę są w późniejszym okresie nie potrzebne.
26 mar 22:59
kyrtap: normalka polibuda
26 mar 23:05
Raf131: "Jestem po technikum, więc teraz matematyki prawie wcale nie ogarniam."
Kiedyś to było nie do pomyślenia

. Wyśpij się z jeden dzień porządnie.
26 mar 23:11
kyrtap: ja się ludziom nie dziwię że nie rozumieją skoro tak nauczają marnie w szkole średniej w
większości szkół
26 mar 23:13
trykalka: i tak nie wiem jak 1 semestr zdałem bez warunków

, teraz żeby będę walczyć aby nie było
repety na tym 2 semestrze.
trykalka: *teraz będę walczyć aby nie było repety na tym 2 semestrze.
Qulka: początki są ciężkie, bo wykładowcy mówią innym językiem niż nauczyciele

ale zadania są
normalne i do ogarnięcia

, a potem się przyzwyczaisz
Neko: Yup, też skończyłem technikum informatyczne, pracuje zawodowo, ale na studiach, materiał
absurdalny i bez sensu. Za dużo matmy, za mało informatyki.
26 mar 23:17
Raf131: Z dyskretnej to mi się chyba podobała jedynie Algebra Boole'a, ale wszystko jest do nauczenia,
chociaż mieliśmy takiego wykładowce, coś z ukraińca zaciągał nie wiem, ale śmiesznie było
26 mar 23:19
trykalka: Neko a na studiach dopiero zacząłeś programować ?
26 mar 23:21
Qulka: Informatyka – dyscyplina nauki zaliczana do nauk ścisłych oraz techniki zajmująca się
przetwarzaniem informacji, w tym również technologiami przetwarzania informacji oraz
technologiami wytwarzania systemów przetwarzających informacje.
Początkowo stanowiła część matematyki, później rozwinęła się do odrębnej dyscypliny –
pozostaje jednak nadal w ścisłej relacji z matematyką, która dostarcza informatyce
podstaw teoretycznych.
26 mar 23:21
Qulka: Programowanie to nie INFORMATYKA jak chcesz być programistą to idź na kurs, a nie na studia
26 mar 23:22
kyrtap: polać Qulce
26 mar 23:22
trykalka: na jaki kurs ? sam się uczę z książek, ale przez studia nie mam na to za bardzo czasu
26 mar 23:25
Neko: @trykalka
Nie zajmuje się programowaniem tylko informatyką − sieci komputerowe i sieciowe systemy
operacyjne
Komputer mam od 5 roku życia i zajmuje się tym ojj długo.
A coś takiego jak tworzenie na czarnym ekraniku miałem w technikum i nic sensownego to nie było
i tyle.
Eta:
..... <pigwówki> dla Qulki
kyrtap: Eta to miałem na myśli
26 mar 23:27
trykalka: Neko, myślałem aby już po skończeniu 2 roku studiów(jak się uda) szukać praktyk, lecz na razie
moja wiedza jest słaba. Czy osoby które przychodzą na praktyki potrafią dużo ? Wiesz coś na
ten temat ?
26 mar 23:30
jakubs: Ja tam jeszcze ani jednej nocki nie zarwałem, ale specyficznie podchodzę do studiów, być może
dlatego.
26 mar 23:31
Qulka: sieci komputerowe, a raczej administracja sieciowa to tylko jeden z działów informatyki.. na
studiach poznajesz wszystkie inne dziedziny obróbki INFORMACJI również, po to tyle matematyki
między innymi oraz taki wysoki poziom abstrakcji
26 mar 23:31
Neko: Ja po technikum juz pracuje w firmie IT. Im szybciej tym lepiej. Serio. dopiero wtedy uczysz
się tego co co ważne i praktyczne.
Ale bez wiedzy z technikum bym sobie nie dał rady. Bo korzystanie z AD czy Exchange to
codziennosć
26 mar 23:32
Qulka: Ilu praktykantów taki poziom ich umiejętności
26 mar 23:32
adam: ja programuje od 1 klasy podstawowki, a jestem w gimnazjum 1
26 mar 23:34
trykalka: Neko a mogę spytać jako masz stawke na godzine

?
26 mar 23:37
Neko: Mam miesięczną a nie na godzinę :C
26 mar 23:38
trykalka: i jak płacą

?
26 mar 23:40
Neko: Pozostawię to Twojej wyobraźni
26 mar 23:40
Qulka: gdzieś w sondażach czytałam, że po technikum pracy się szuka 3 miesiące po studiach 3 lata
26 mar 23:42