zadanko
Profesor: Zadanie dowodowe(tylko do sprawdzenia)
| | n3 | | n2 | | n | |
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba |
| + |
| + |
| jest liczbą |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
całkowitą
teza:
n ∊ N => x ∊ C
| n3 | | n2 | | n | | n3+3n2+2n | | n(n2+3n+2) | | n(n+1)(n+2) | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| 6 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 2 i 3, więc jest też podzielny
przez 6, dlatego wyrażenie x jest liczbą całkowitą
dobrze zrobione?