Geometria
czesio1296: Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 36. Jakie są
wymiary graniastosłupa o największej objętości?
26 mar 20:55
jakubs: Zacznij od rysunku pomocniczego i wyciągnij wszystkie informacje z treści zadania(napisz jakieś
równanie).
26 mar 20:59
czesio1296: 12a+6b=36 ?
26 mar 21:08
jakubs: Dobrze, no to teraz masz wzór V=Pp*H i musisz uzależnić od jednej zmiennej np. wyznaczyć b z
tego równania, które zapisałeś i podstawić do wzoru na objętość.
26 mar 21:14
czesio1296: czyli H=6−2a ?
26 mar 21:20
jakubs:
26 mar 21:22
26 mar 21:26
czesio1296: (6−2a)*
26 mar 21:26
jakubs:
26 mar 21:34
czesio1296: ii po wymnożeniu mam V=9a2√3−3a3√3, potem policzyłem z tego pochodną i wyznaczyłem
ekstrema, wyszło 0 i 2 dla 2 max. Czyli potem podstawiając do pierwszego równania wychodzi że
a=2 i b=2. i to jest już po zadaniu?
26 mar 21:42
jakubs: Tak
26 mar 21:45
czesio1296: dzięki wielkie

masz czas żeby pomóc mi jeszcze z jednym ustrojstwem?
26 mar 21:46
jakubs: Jak będę umiał to pomogę
26 mar 21:46
czesio1296: Punkt A(3,4) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym ACB. S(0,3) jest
sródkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
wiedząc,ze C należy do ujemnej części osi OX.
26 mar 21:49
jakubs: Tutaj nie mam pomysłu

Promień okręgu możesz wyznaczy, licząc odległość |AS| i masz równanie okręgu, ale dalej póki co
nie widzę.
26 mar 22:00
czesio1296: Ja próbowałem zastosować twierdzenie, że punkt przecięcia środkowych to srodek okręgu.. ale ni
jak nie wiem jak to skleić..
26 mar 22:04
Benny: Promień jest połową przeciwprostokątnej, więc S jest środkiem boku AB, punkty C ma
współrzędne(x,0)
odcinek |CS| jest równy odcinkowi |AS|
26 mar 22:13
czesio1296: Dzieki za pomoc
26 mar 22:18