wyznacz współrzędne punktu A należącego do paraboli
ninaxx: wyznacz współrzędne punktu A należącego do paraboli o równaniu y=−x2+1 tak aby jego odległość
od prostej o równaniu y=x+2 była najmniejsza
27 mar 10:29
J:
A(x,−x
2+1)
| | Ix − (−x2+1) + 2I | |
d = |
| .... i szukaj minium tej funkcji |
| | √2 | |
27 mar 10:35
ninaxx: czy ten moduł od razu opuszczamy jeszcze przed liczeniem pochodnej?
27 mar 10:59
J:
tak ... możesz pominąć
27 mar 11:01
J:
27 mar 11:05
J:
to Ci pozwoli sprawdzić ( wizualnie ) wynik
27 mar 11:06