przedziały
xxxxxxxxxxx: | | 2x2−8x+8 | |
Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f: f(x)= |
| . |
| | x−4 | |
26 mar 17:08
xxxxxxxxxxx: Ktoś może wie jak to rozwiązać?
26 mar 21:01
Janek191:
| | 2 x2 − 8 x + 8 | |
f(x) = |
| , x ≠ 4 |
| | x − 4 | |
więc
| | (4 x − 8)*( x − 4) − ( 2 x2 − 8 x + 8)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x − 4)2 | |
| | 4 x2 − 16 x − 8 x + 32 − 2 x2 + 8 x − 8 | |
= |
| = |
| | ( x −4)2 | |
| | 2 x2 − 16 x + 24 | | 2*(x2 − 8 x +12) | |
= |
| = |
| |
| | ( x − 4)2 | | ( x − 4)2 | |
26 mar 23:11
Janek191:

f '(x) > 0 ⇔ x
2 − 8 x + 12 > 0
Δ = 64 −4*1*12 = 64 − 48 = 16
√Δ = 4
| | 8 − 4 | | 8 + 4 | |
x1 = |
| = 2 x2 = |
| = 6 |
| | 2 | | 2 | |
f'(x) > 0 ⇔ x ∊ ( −
∞ , 2) ∪ ( 6, +
∞ )
oraz
f '(x) < 0 ⇔ x ∊ ( 2 , 6 ) \ { 4 }
zatem funkcja f rośnie w przedziałach : ( −
∞ , 2) , ( 6 , +
∞), a maleje
w przedziałach: ( 2, 4) , ( 4, 6).
Patrz też na wykres funkcji f.
26 mar 23:19
Janek191:
?
26 mar 23:56
pigor: ... maksymalne przedziały, to przedziały: "podomykane",
czyli tu będą to przedziały :
(−∞;2 > oraz
< 6;+∞). ...
27 mar 01:25
pigor: ..., a dla f. malejącej będą to przedziały :
< 2;4) oraz
(4;6 > . ...

.
27 mar 01:29
xxxxxxxxxxx: Wielkie dzięki!
27 mar 06:53