matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Inner:
Witam, proszę o pomoc w zadaniu: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki mające długość 16 i 30.Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta.
26 mar 20:21
Mila:
Z tw. o dwusiecznej kata w Δ:
a
b
=
16
30
30a=16b 15a=8b
15
b=
a
8
a
2
+b
2
=(16+30)
2
15
a
2
+(
a)
2
=46
2
8
225
a
2
+
a
2
=46
2
64
289
a
2
=46
2
64
64
a
2
=46
2
*
289
8
368
a=46*
=
17
17
15
8
15*46
690
b=
*46*
=
=
8
17
17
17
368
a=
17
690
b=
17
26 mar 21:03