kula
agatixa: Dane są dwie kule,objętość pierwszej wynosi 36π,a druga ma promień dwa razy dłuższy od
pierwszej kuli.Oblicz objetość drugiej kuli.
27 mar 17:30
Marek216: Wzór na objętość kuli i wyznaczasz z niego r. To co wyszło mnożysz razy 2 i otrzymany wynik
podstawiasz do wzoru na obj. jako promień 2. kuli.
27 mar 17:32
agatixa: jak wyznaczyć R ze wzoru na objetość kuli
27 mar 17:40
dero2005:
Ty nie pytaj jak wyznaczyć objętość kuli tylko pytaj jak się przekształca wzory
27 mar 17:48
Marek216: 36π=4/3 π r3 I :π
36=4/3 r3 I *3/4
27 = r3
r = 3
2r=6
V2= 4/3π216
V2= 288π
27 mar 17:49
Marek216: Teraz rozumiesz ?
27 mar 17:52