Proszę Pomóżcie
Eugeniusz -nie geniusz : W ciągu arytmetycznym (an) wyraz dwudziesty jest o 168 większy od wyrazu czternastego. Wyznacz
ten ciąg
27 mar 14:59
Marek216: a14 = a + 13r
a20=a + 19r
a20 − a14 = a+19r −a −13 r = 6 r
Zatem :
6r = 168
r = 28
Dalej sobie poradzisz
27 mar 15:03
Eugeniusz -nie geniusz : możesz powiedzieć co dalej mam zrobić bo nie wiem ?
27 mar 15:06
Eugeniusz -nie geniusz : mam podstawić do jakiegoś wzoru czy co ?
27 mar 15:08
kix: an=a1+(n−1)*r
27 mar 15:16
Mila:
an=a+(n−1)*28, gdzie a− pierwszy wyraz ciągu
27 mar 15:16
Marek216: A nie masz więcej danych ?
Bo bez względu na a 1 różnica bd zawsze taka sama jeżeli jest stała.
27 mar 15:18
Marek216: Wyznaczyć jednoznacznie ciąg to podać a1 i różnicę a tutaj nie ma takiej możliwości
27 mar 15:20
Eugeniusz -nie geniusz : pierwszy wyraz ciągu czyli 1 ?
27 mar 15:22
Eugeniusz -nie geniusz : Marek216: tylko tyle jest danych co podałam , może to ktoś rozwiązać proszę
27 mar 15:31
Marek216: Nie da sie wyznaczyć a1 podstaw sobie co chcesz za to a 1 a i tak różnic wyrazu 20 i 14 wyjdzie
168 dla różnicy 28
27 mar 15:32
Eugeniusz -nie geniusz : a co za ''n'' podstawić ?
27 mar 15:34
Mila:
W tym zadaniu chodzi o wyznaczenie różnicy tego ciągu arytmetycznego.
27 mar 16:23