gg
Supcior: Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
xlog2 25>log2 0,2
Jak to zrobić ?
Robiłem tak:
log2 25x>log2 0,2
25x > 0,2
25x >0,2log25 0,2
x>log25 0,2
Dobrze ?
27 mar 16:21
Supcior: i teraz wyliczyć log
25 0,2 ? Jeśli tak to jak ?
27 mar 16:26
Benny: 25
x=5
2x
5
2x>5
−1
2x>−1
x>−{1}{2}
27 mar 16:29
27 mar 16:29
Benny: Z Twojego wyjdzie to samo
27 mar 16:31
Supcior: a jak wyliczyć ten log
25 0,2 bo mam zaćmienie ?
27 mar 16:37
pigor: ..., np. tak :
log 25 0,2=x ⇔ 25
x=0,2 ⇔ 5
2x=5
−1 ⇔ 2x= −1 ⇔
x= − 12 .
27 mar 16:43