ciągi z pierwiastkami
iwona330: √n+√n − √n−√n
lub
n(√2n2+1 − √2n2−1)
jak rozwiązac takie granice ciągów ?
26 mar 11:05
Hugo: pomnoz przez sprzęrzenie
26 mar 11:49
26 mar 11:49
iwona330: to wiem tylko co potem z mianownikiem..
26 mar 12:02
Hugo: wyciągaz najwiekszego 'n' .. zalezy co ci wyjdzie
26 mar 12:11
Janek191:
| | n + √n − (n − √n | |
an = √n + √n − √n −√n = |
| = |
| | √n +√n +√n−√n | |
| | 2√n | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | √n +√n + √n − √n | | | | 1 | | 1 | | √ (1 + |
| ) + √(1 − |
| ) | | | √n | | √n | |
| |
więc
n→
∞
26 mar 12:50
Janek191:
| | 2 n2 + 1 − ( 2 n2 − 1) | |
an = n* |
| = |
| | √2 n2 + 1 + √2n2 − 1 | |
| | 2 n | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | √2 n2 + 1 + √2 n2 − 1 | | √2 +1n2 + √ 2 − 1n2 | |
więc
| | 2 | | 2 | | 1 | | √2 | |
lim an = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √2 + 0 + √2 − 0 | | 2√2 | | √2 | | 2 | |
n→
∞
26 mar 13:12
iwona330: juz wszystko rozumiem bo źle wyciągałam n z mianownika...
a coś takiego :
√n−(n−√n2−1)
√n10 −2n2+2
26 mar 19:05