Dla jakich wartości parametru k równanie...
Wojtek: Dla jakich wartości parametru k równanie (k − 2)x2 − (k + 1)x − k = 0 ma tylko ujemne
rozwiązania?
Zadanie potrafię bez problemu rozwiązać ale zastanawia mnie jedna rzecz. Nie wiem czy powinny
warunki wyglądać tak. Z jednej strony w zadaniu jest "rozwiązania" czyli liczba mnoga, a z
drugiej w odpowiedziach jest, że w skład wchodzi też pojedyncze rozwiązanie. Czyli:
k=2;
Δ≥0;
x1+x2≤0;
x1x2≥0 ;
czy może tak
k≠2;
Δ>0;
x1+x2<0;
x1x2>0 ;
26 mar 16:53
PW: Zawsze trzeba się zastanowić, czy mimo zewnętrznych pozorów równanie wyglądające jak kwadratowe
nie jest równaniem liniowym.
Dla k = 2 mamy do czynienia z równaniem liniowym
−3x − 2 = 0,
| | 2 | |
które ma rozwiązanie ujemne (jest nim liczba − |
| ), a więc dla k=2 warunki zadania są |
| | 3 | |
spełnione. Użycie liczby mnogiej w sformułowaniu problemu nie oznacza, że oczekujemy dwóch lub
większej liczby rozwiązań. Gdyby spytali
− Dla jakich k (...) ma tylko ujemne rozwiązanie,
to wtedy uważałbyś, że rozwiązanie ma być
tylko jedno.
Hiperpoprawne sformułowanie musiałoby brzmieć "(...) ma co najmniej jedno ujemne rozwiązanie,
przy czym jeżeli rozwiązań jest więcej niż jedno, to następne też są ujemne". Zamiast tego
mówi się "ma tylko ujemne rozwiązania" − należy to rozumieć jak wyżej (no chyba że powiedzą
wyraźnie "ma dwa ujemne rozwiązania").
26 mar 18:16
Wojtek: Dziękuje. Właśnie takiego wytłumaczenia potrzebowałem ^^
26 mar 19:36
Wojtek: Dziękuje. Właśnie takiego wytłumaczenia potrzebowałem ^^
26 mar 19:36