stereometria
Blue: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między ścianą boczną a podstawą jest równy 2α, a
krawędź podstawy ma długość a. Wyznacz pole przekroju otrzymanego z przecięcia tego ostrosłupa
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do podstawy pod kątem α.
Wiem, że przekrój chyba będzie trapezem, ale mam problem z obliczeniem jego wymiarów... może
jakieś podpowiedzi

?
25 mar 17:57
Blue:
25 mar 18:46
Mila:
Podaj odpowiedzi. Liczę.
25 mar 22:59
Mila:
Jest sporo liczenia. Czekam na odpowiedź.
25 mar 23:22
25 mar 23:34
Blue: Przepraszam, że tak późno odpowiadam
25 mar 23:35
Kret:
A bez gotowej odpowiedzi nie uda się rozwiązać?
25 mar 23:43
Mila:
Korzystałaś z tego, że przekrój zawiera się w płaszczyźnie dwusiecznej?
25 mar 23:46
Kacper:
26 mar 07:13
Mila:

|MN|=w
W ΔSKN: z tw. sinusów:
| h | | |KN| | |
| = |
| ⇔ |
| sin(2α) | | sin(180−4α) | |
=========
W ΔKNM:
=================
W ΔSMN:
| | w*sinα | | asin(2α) | | sinα | |
|SM|= |
| ⇔ |SM|= |
| * |
| |
| | sin(4α) | | sin(3α) | | 2 sin(2α)*cos(2α) | |
| | a | | sinα | |
|SM|= |
| * |
| |
| | sin(3α) | | 2 cos(2α) | |
| | asinα | |
|SM|= |
| |
| | 2sin(3α)*cos(2α) | |
ΔEFS∼ΔADS:
| |SM| | | h | | a*|SM| | |
| = |
| ⇔|EF|= |
| |
| |EF| | | a | | h | |
| | asinα | | 2cos(2α) | |
|EF|=a* |
| * |
| |
| | 2sin(3α)*cos(2α) | | a | |
| | asinα | | w | | sinα+sin(3α) | | asin(2α) | |
P przekroju= [ |
| +a]* |
| =a* |
| * |
| |
| | sin(3α) | | 2 | | sin(3α) | | 2sin(3α) | |
| | 2sin(2α)*cosα*sin(2α) | |
P przekroju= a2* |
| |
| | 2sin2(3α) | |
| | a2sin2(2α)*cosα | |
P przekroju= |
| |
| | sin2(3α) | |
==================================
Możesz pobawić się , aby przekształcic do postaci z odpowiedzi.
26 mar 20:06
Mila:
27 mar 15:40
Blue: Zaraz rozkminię Mila, poczekaj
27 mar 15:52
Blue: Powiem tylko jedno: to zadanie jest straszne, ale już wszystko rozumiem, dziękuję za pomoc
27 mar 15:59
Mila:
To zadanie należy do trudniejszych i na maturze takiego chyba nie będzie.
Jednek ma pewne zalety i spróbuj go samodzielnie rozwiązac.
27 mar 16:02
Braun:
Niby czemu ma nie być na maturze ?
27 mar 16:22
prosta :
zbyt czasochłonne
27 mar 16:26
kyrtap: Nie każdy wymyśli Ci sposób w 5 lub 10 minut proste
27 mar 16:47
Braun:
Nie każdy musi mieć maturę jeszcze prostsze
27 mar 16:50
kyrtap: nie wiedziałem

dzięki za uświadomienie
27 mar 16:51
Blue: Braun, ni chyba nie sugerujesz, że takie coś może się pojawić na podstawie

haha
27 mar 17:12
kyrtap: po prostu Braun nie zna standardów
27 mar 17:14