Podobieństwo trójkątów
Wojtek:

Wykaz podobieństwo trójkątów DBE i GFC. Proszę o pomoc!

Kąty F oraz D są prostymi.
26 mar 18:35
Edyta:
26 mar 18:38
Edyta: Miałam takie samo zadanie na standaryzacji. Również proszę o pomoc.
26 mar 18:39
Mila:
ΔEDB∼ΔCAD cecha kkk
ΔGFC∼ΔCAD cecha kkk⇔ΔEDB∼ΔGFC
26 mar 18:42
Saizou :
Niech ∡DBE=α oraz ∡GCF=β (domyślam się że ∡GAB=90 stopni)
wiec już prawie z automatu dostaniemy że ∡DEB=β oraz ∡CGF=α, zatem trójkąty BED i CFG są
podobne
26 mar 18:43
26 mar 18:47
Benny: można dać
26 mar 18:52