Proste równoległe , twierdzenie Talesa
Mariusz: Znaleźć konstrukcyjnie prostą równoległą do danej o przechodzącą przez punkt poza daną prostą
Potrzebne mi to jest do ilustracji twierdzenia Talesa
Znalazłem przykładową konstrukcję i na pierwszy rzut oka wszystko dobrze wychodzi
ale po dodaniu suwaków proste przestają być równoległe dla pewnych wartości
Przy wykazywaniu poprawności twierdzenia Talesa można korzystać z podobieństwa
Czy przestaje być ono prawdziwe w geometriach nieeuklidesowych
25 mar 18:33
PW: Równoległa to prostopadła do prostopadłej (dwie proste prostopadłe do tej samej prostej są
równoległe). Konstrukcję prostopadłej znamy.
25 mar 18:59
Mariusz: PW bawiłeś się geogebrą ?
Mnie chodzi o taką konstrukcję która wytrzyma dodanie suwaków
Co z samym twierdzeniem Talesa jest ono prawdziwe w innych geometriach niż euklidesowa
25 mar 19:04
PW: Nie znam tego programu, i nawet mogę obiecać, że nigdy nie poznam.
Odpowiedzi na pytanie o geometrie nieeuklidesowe nie znam. Dowód twierdzenia Talesa opiera się
na pojęciu współmierności odcinków wyznaczonych na ramionach kąta przez prostą i prostą do
niej równoległą. Istotną rolę odgrywają w tym dowodzie kolejne proste prowadzone równolegle do
tych pierwszych dwóch. Skoro tych prostych równoległych może być więcej niż jedna, to dowód
oparty na tym, że punkty na jednym ramieniu kąta wyznaczają na drugim ramieniu "bliźniacze"
punkty w tych samych ilościach i jednakowych odległościach nie może być powielony.
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale intuicyjnie czuję, że kluczem jest stwierdzenie
prawdziwe w geometrii euklidesowej, iż czworokąt o bokach parami równoległych ma równej
długości boki. Czy to jest prawda w geometrii nieeuklidesowej?
25 mar 19:59
Antek: czyzby geometria anifiniczna ?
25 mar 22:26
Mariusz: O geometrię nieeuklidesową spytałem tak z ciekawości , wszak na Ziemi
nie mamy geometrii euklidesowej
Dla małych odległości różnice są niezauważalne ale dla większych ...
Poza tym chciałem pobawić się geogebrą i po dodaniu suwaków problem
z konstrukcją prostych równoległych pojawia się tam gdzie prosta równoległa powinna przechodzić
z jednej półpłaszczyzny (wyznaczonej przez prostą do której prowadzona jest równoległa)
na drugą
26 mar 07:58
Mariusz: Proste prostopadłe dają gorszy efekt od tego co znalazłem w sieci
Ciekawe w jaki sposób oni konstruowali tą prostą równoległą
Po skorzystaniu z gotowej konstrukcji wszystko było dobrze nawet po dodaniu suwaków
26 mar 19:26
Mariusz: Pewnym rozwiązaniem byłoby wykreślenie dwóch prostych i po przejściu suwaka przez jedynkę
jedną z tych prostych chować
Trochę to podejście jest kombinowane
Ciekaw jestem jak zrobili gotową konstrukcję
Chętnie przeczytam wpis osoby która bawiła się już geogebrą i ma ciekawszy pomysł
na konstrukcję prostej równoległej
Gotowa konstrukcja działa dobrze ale nie chciałbym "gotowców" używać
30 mar 21:15