Równania
Tomasz: Równanie:
x−1 = x2+2x−3x+3
A) ma rozwiązania ujemne
B) jest sprzeczne
C) ma mniej niż 5 rozwiązań
D) spełnia każda liczba rzeczywista
Nie wiem jak się za to zabrać. Może ktoś nakierować ?
27 mar 10:48
Tomasz: Już sobie poradziłem. Pomnożyłem obie strony przez x+3 i otrzymałem, że
x2 + 2x − 3 = x2 + 2x − 3. Zatem odpowiedź D ?
27 mar 10:52
Damian: odpowiedz D
27 mar 10:54
J:
założenie: x ≠ − 3
| | (x−1)(x+3) | |
⇔ x − 1 = |
| ⇔ x −1 = x − 1 |
| | x+3 | |
zatem: odp: A) ... ma rozwiązania ujemne
27 mar 10:55
J:
@Damian ... liczba: x = − 3 nie spełnia
27 mar 10:56
kleszcz: tak dobrze masz.
27 mar 10:57
J:
nie wolno Ci mnożyc przez : x + 3 ( moze być równe zero)
27 mar 10:58
kleszcz: aha to źle mówię, nie miałeś dobrze.
27 mar 10:59
Damian:
27 mar 11:01