matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wymierna
Piłkarz:
1
1
Niech x
3
+
=110 wtedy x+
jest równe?
x
3
x
26 mar 18:53
Eta:
1
x+
=
5
x
26 mar 19:23
Piłkarz:
A dlaczego?
26 mar 19:28
Eta:
1
1
1
1
x
3
+
= (x+
)
3
−3(x+
) =110 , x+
= t
x
3
x
x
x
t
3
−3t−110=0 ⇒ t=............
26 mar 19:33