równanie
bartek4321: rozwiąż nierówność ( x+2)/3x = x−1
26 mar 19:23
kleszcz: x+23x=x−1
26 mar 19:24
kleszcz: tak to ma wyglądać?
26 mar 19:25
Janek191:
To jest równanie !
26 mar 19:25
bartek4321: tak sory pomyliłem się
26 mar 19:27
kleszcz: Ale to jest coś takiego jak napisałem?
26 mar 19:28
bartek4321: tak
26 mar 19:31
kleszcz: Mnożysz stronami przez 3x co ci daje x+2=3x2−3x
To ci wychodzi
−3x2+4x+2=0
26 mar 19:34
kleszcz: I Δ.
26 mar 19:35
bartek4321: i co teraz delta czy to juz koniec
26 mar 19:36
bartek4321: ok
26 mar 19:36
kleszcz: Nie rozwiązanie równania to obliczenie x1 i x2 jeśli Δ jest większa od zera.
Jeśli Δ=0 to rozwiązaniem jest xo=−b2a.
Jeśli Δ jest mniejsza od zera równanie jest sprzeczne i nie ma rozwiązania.
Jak zaczynasz dopiero z funkcją kwadratową, to radzę nauczyć się teorii najpierw.
26 mar 19:39
bartek4321: dzięki wielkie x1 i x2 wyszły z ułamkiem
26 mar 19:41
kleszcz: Nie wiem nie sprawdzałem ile wyszły, zaraz sprawdzę.
26 mar 19:42
kleszcz: Nieładne jakieś liczby wychodzą

.
26 mar 19:46
kleszcz: A masz jakieś odpowiedzi jaki wynik powinien wyjść?
26 mar 19:47
bartek4321: nie bo to otwarte zad
26 mar 19:50
kleszcz: A ile ci wyszło?
26 mar 19:52
26 mar 19:54
26 mar 19:55
bartek4321: i jak
26 mar 20:00
kleszcz: Ja mam to samo co ty tylko, że zamiast −2 mam −4, a zamiast −3 mam −6. Δ masz dobrze.
wzór −b, a nie −c a na dole jest 2a=2*(−3)=−6. tak będzie moim zdaniem dobrze.
26 mar 20:08
bartek4321: ale to jest po skróceniu bo te dwie liczby można przez 2 skrócic
26 mar 20:10
kleszcz: Aha dobra to masz dobrze

.
26 mar 20:15