matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że α jest stałą.
wojtek:
Zadanie to pochodzi ze sprawdzianu, tylko nie mogę sobie przypomnieć jakie dokładnie było polecenie. 9.Wykaż że α jest stałą.
sinα
sinα
2
−
= −
cosα − 1
cosα + 1
sinα
27 mar 18:38
irena_1:
sinα(cosα+1)−sinα(cosα−1)
L=
=
(cosα−1)(cosα+1)
sinα cosα+sinα−sinα cosα+sinα
=
=
cos
2
α−1
2sinα
2
=
=−
=P
−sin
2
α
sinα
27 mar 18:58