ciagi
adam: Mam takie zadanie:Czy ciąg an
jest arytmetyczny. Odp uzasadnij.
i teraz otrzymuje
ale jak przeprowadzić operacje
an+1 − an =

bo wychodzą mi straszne liczby
an+1 − an = U{4n
2+3n+n
3−2n
2−2n−n
3}{(n+1)*n
co teraz?
26 mar 19:56
adam: | 4n2+3n+n3−2n2−2n−n3 | |
| |
| (n+1)*n | |
26 mar 19:57
Janek191:
an = 2 + n
an +1 = 2 + n + 1 = 3 + n
więc
an +1 − an = ( 3 + n) − ( 2 + n) = 1 = r
To jest ciąg arytmetyczny.
26 mar 19:59
===:
może rozłóż to n2+4n+3
26 mar 20:02
Janek191:
Zamiast skrócić przez n − wypisujecie jakieś dziwactwa !
26 mar 20:04
adam: @dzięki janek
ale tak z ciekawości
=== jak mam to rozłożyć, policzyć n1 i n2

i co dalej
bo powiedzmy sobie, że nie zawsze się da skrócić jak to janek pokazał, dlatego mnie też
interesuje drugi sposób na przyszłośc aby nie mieć problemu z takimi zaawansowanymi
przykładami
26 mar 20:05
Janek191:
n2 + 4 n + 3 = ( n + 3)*( n + 1)
26 mar 20:10
adam: dobra nevermind, będę sie zastanawiał jak napotkamy takowy przykład
26 mar 20:11