Oblicz prawdopodobieństwa zdarzenia, że iloczyn xy jest liczbą niedodatnią
Galeusz: Spośród liczb −10, −8, −6, −4, −2, 0, 1, 3, 5, 7, 9, 11 losujemy kolejno dwie różne liczby x i
y, a następnie tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn xy jest
liczbą niedodatnią
Moje pytanko brzmi, bo w odpowiedziach jest |A| = 5*7 + 1*11 + 6*6 i generalnie
prawdopodobieństwo P(A) = 41/66
Ja doszedłem do takiego wyniku takim rozumowaniem: mam dwa przypadki, w których najpierw losuje
liczbę ujemną, a potem dodatnią i na odwrót, czyli 6*5+5*6, potem muszę uwzględnić zero czyli
najpierw losuje zero i dolosowuje obojętnie jaka liczbę z podanych i na odwrót czyli 1*11 +
11+1
|A| = 6*5 + 5+6 + 1*11 + 11*1 = 82.
Czy moje rozumowanie jest dobre? Czy ktoś mógłby ktoś wyjaśnić rozumowanie z odpowiedzi, bo nie
bardzo kumam.
Dziękuje serdecznie za pomoc