Badanie wklęsłości/wypukłośći
Mikołaj: Zbadać wklęsłość , wypukłość oraz istnienie punktów przegięcia funkcji:
ln2x . Nie wiem jak się za to zabrać. Wiem ,że trzeba obliczyć drugą pochodną f(x)
f'(x) = ?
f''(x) = ?
27 mar 12:05
27 mar 12:11
Mikołaj: Dziękuję ,chociaż przyznam ,ze nie rozumiem nic a nic z tego ( druga pochodna).
27 mar 12:14
J:
| | 2lnx | |
f'(x) = |
| ... i do policzenie drugiej stosujesz wzór na pochodna ilorazu |
| | x | |
27 mar 12:18
5-latek: Jeśli z tego nie rozumiesz nic a nic to może nie się Pan Panie Mikolaju zastanowi co robi na
studiach.Nie piszse tego żeby Pana obrazić ale z troski o dalszse losy Pana na studiach i
jeśli Pan nie pracuje to tez oto żeby nie wyrzucać w bloto ciężko zarobionych pieniędzy przez
rodzicow .
27 mar 12:26
Mikołaj: Do 5−latek:
Właśnie mnie Pan obraził. Zarabiam sam na siebie ,studiuję zaocznie. Jest ciężko pogodzić to
razem. Jeszcze jakieś uwagi?
27 mar 12:30
J:
| | 1 | |
w moim poście 12:11 w liczniku powinno być: 2* |
| *x − 2lnx  |
| | x | |
a wiesz co dalej z tym zadaniem ? , bo to nie jest koniec
27 mar 12:32
Mikołaj: Dziękuję ,jakoś sobie poradzę
27 mar 12:39
Jacek: | | 1 | | 1 | |
ogólnie druga pochodna to 2lnx*(− |
| )+2* |
| ...nie wiem skąd te dodatkowe skracające |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
się x i |
| miałyby się znaleźć w liczniku |
| | x | |
27 mar 12:41
5-latek: Otoz tak Panie Mikolaju .
Wiem ze jest ciężko jak się studiuje zaocznie i jeszcze do tego pracuje i ma rodzine .
.
Jako student (w dzisiejszsych czasach masz wszystko do dyspozycji .
Programy do rysowania wykresow , do liczenia pochodnych, granic i innych rzeczy potrzebnych na
studiach .
Ja tego nie miałem . Wiec nie użalaj się nad sobą
27 mar 12:41
Mikołaj: Do 5 latek:
Po pierwsze, jeżeli nie ma Pan zamiaru pomóc to proszę się nie wypowiadać , po drugie − co mi z
tego wszystkiego, jeśli nie mam na to czasu. Nigdy się nad sobą nie użalam − wręcz przeciwnie−
Pan to właśnie zrobił.
Nie pozdrawiam
27 mar 13:02
J:
| | 1 | |
ano stąd ,że w liczniku: ... pochodna licznika * mianownik = 2 |
| *x |
| | x | |
minus licznik * pochodna mianownika = 2lnx*1
27 mar 13:08