pierwiastkami trojmianu kwadratowego
alberto : pierwiastkami trojmianu kwadratowego y=ax2+bx+c sa liczby (−7) i 2. do wykresu nalezy punt
A (−4,36), wyznacz wspolcznynniki a b oraz c;
26 mar 19:33
Janek191:
x1 = − 7 x2 = 2
y = a*( x − x1)*( x − x2)
więc
y = a*( x + 7)*( x − 2) oraz A = ( − 4 , 36) należy do wykresu, zatem
36 = a*( − 4 + 7)*( − 4 − 2)
36 = a*3*( − 6) = − 18 a / : (−18)
a = − 2
y = − 2*( x + 7)*( x − 2)
Wymnóż − doprowadź do postaci y = a x2 + b x + c
26 mar 19:44
26 mar 19:45
alberto : dziękóweczka!
26 mar 19:47
Janek191:
Nie wpisuj tego samego zadania kilka razy !
26 mar 20:13