proszę o sprawdzenie
Michał: Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką na której 1 wypada dwa razy częściej niż pozostałe
liczby oczek Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia suma wyrzuconych oczek jest
nie mniejsza niż 6 jeśli ich iloczyn jest liczbą nieparzystą
A − zdarzenie takie że suma wyrzuconych ≥ 6
B − zdarzenie takie iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(A\B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =
|
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| =
|
| | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | |