matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz miare kąta ostrego alfa
majka :
tg α = 3 tg ( 90 stopni − α )
26 mar 22:31
Eta:
α −− kąt ostry
1
tg(90
o
−α)= ctgα =
tgα
1
tgα= 3
⇒ tg
2
α=3 ⇒ tgα=
√
3
⇒ α= 60
o
tgα
26 mar 22:41
zuzia:
jejsshshd
5 cze 21:05