liczby naturalne
arti: błagam ratunku

!
oblicz ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie wystepuje zero, jest
dokładnie
jedna cyfra 7 i dokładnie jedna cyfra parzysta.
kompletnie nie łapie , dlatego prosze krok po kroku.
26 mar 18:13
Janek191:
1)
x y z u v
Za x, y, z, u, v można wstawić jedną z cyfr : 1,2,3,4,5,6,7,8,9
więc
takich liczb jest N = 9*9*9*9*9 = 95 = 59 049
26 mar 18:25
tyu: jest jakaś odpowiedź w książce
26 mar 18:27
tyu: pierwsza liczba spośród: 1,3,5,7,8
druga liczba spośród: 1,3,5,9
trzecia liczba spośród:1,3,5,9
czwarta liczba spośród:1,3,5,9
piąta liczba spośród:1,3,5,9
więc 5*4*4*4*4 liczb 1280 liczb
26 mar 18:29
arti: rozwiazanie jest na tym portalu już zanlazlem jest to 5120 liczb .
Dzieki wszystkim serdeczne
26 mar 18:39
Janek191:
@
tau: Mamy 9 cyfr oprócz cyfry 0 do zapisywania liczb pięciocyfrowych.
Nie ma też informacji, że liczby mają mieć różne cyfry.
26 mar 18:46
Janek191:
Wszystkich liczb pięciocyfrowych jest 90 000
99 999 − 9 999 = 90 000
26 mar 18:47
tyu: wiem, że zadania z prawdopodobieństwa są często źle sformułowane.
26 mar 18:55
Janek191:
Myślałem ,że jest tu kilka przypadków, a to jest jedno zadanie , w którym mają być spełnione
te wszystkie warunki.
26 mar 18:55