Prawdopodobieństwo
N: W urnie znajdują się kule białe i czarne w ilości 20 sztuk, w tym b białych. Losujemy jedną
kulę z urny i zapisujemy wynik po czym zwracamy kule do urny. Czynność powtarzamy. Oblicz dla
jakiej wartości b prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach jest największe?
O co chodzi z tym warunkiem ,że jest największe czy to jest typu zadania optymalizacyjnego i
rachunku różniczkowego, z warunkiem f'(x)=0 itd?
26 mar 18:32
Janek191:
b + c = 20
I Ω I = 20*20 = 400
Mamy takie możliwości:
b b, b c, c b, c c
I A I = b*( 20 − b) + ( 20 − b)*b = 2b*( 20 − b) = 40 b − 2 b
2
Szukamy największej wartości funkcji f(b) = − 2 b
2 + 40 b
Dla b = p = 10 funkcja ma maksimum równe f(10) = 40*10 − 2*10
2 = 400 − 200 = 200
| | 200 | |
Wtedy P( A) = |
| = 0,5 |
| | 400 | |
========================
26 mar 18:40