szesciann pomocy
dzulia2015: sześcian o krawędzi 4cm przecieto płaszczyną zawierającą przekątną jego dolnej podstawy i
środki dwóch krawedzi jego gornej podstawy.wykaz ze pole otrzymanego przekroju jest rowne
18cm^
27 mar 15:28
dero2005:
Przekrojem jest trapez
Dolna podstawa − a
√2
Policz pole
27 mar 15:43
Damian:

Nie bardzo rozumiem jak ten rysunek ma wygladac? Oznaczylem na zielono przekatna dolnej
podstawy. Ale srodki dwoch gornych krawedzi podstawy? Oznaczylem je na niebiesko i na zielono.
Obok widok z gory tego szescianu. Przecięcie ma isc tak jak czerwona przerywana linia?
27 mar 15:45
dero2005:
Naroża dolnej podstawy połącz ze środkami boków górnej podstawy wychodzących z jednego
wierzchołka, pkt niebieski i zielony
27 mar 15:51
dero2005:
Linia zielona dolna podstawa, linia czerwona górna podstawa
27 mar 15:53
Mila:

|AC|=4
√2
|EF|=2
√2
h
2=(
√2)
2+4
2
h
2=2+16=18
h=3
√2
======
| | 4√2+2√2 | |
Ptrapezu= |
| *3√2=3√2*3√2 |
| | 2 | |
P
trapezu=18 cm
2
================
27 mar 15:58
dzulia2015: dziękuje wszystkim bardzO


!
27 mar 18:31
Mila:
27 mar 20:20