Arkusz maturalny
Dżepetto 18: Dziś nic nie wychodzi

Należy wykonać prostopadłościenne, zamykane pudełko o pojemnosci 36dm
3. Dno takiego pojemnika
ma być prostokątem, którego jeden bok jest trzy razy krótszy od drugiego. Dobierz wymiary
pojemnika tak, by na jego wykonanie zużyto jak najmniej materiału.
V=3x * x *H
| | 12 | |
36=3x2 *H ⇒ H= |
| ,x∊(0,+∞) |
| | x2 | |
| | 96 | |
Liczę Pc(x) 2*3x2+2*3xH +2*xH = 6x2 + |
| |
| | x | |
x=2
√2 v x= −2
√2
WW Parabola i wychodzi minimum lokalne dla 2
√2
Tymczasem w odp widnieją wymiary pudełka 2dm x 6dm x 3dm...
27 mar 20:14
Qulka: P'=(12x3−192)/x3=0
27 mar 20:17
Qulka: plus miał być wrr
27 mar 20:17
Qulka: 12x3+192
27 mar 20:18
Dżepetto 18: | | 12x3−96 | |
Faktyko! P'= |
| Już liczę  |
| | x2 | |
27 mar 20:19
Dżepetto 18: Chociaż momencik, zauważyłem inne liczby u Ciebie, już analizuje.
27 mar 20:20
Qulka: nie tu spojrzałam ..sorry to już druga pochodna
27 mar 20:21
Qulka: 12x3−96=0
27 mar 20:21
Dżepetto 18: Qulko chyba powinno być 12x3 − 96, wtedy zgadza się z wynikiem
12x3=96 ⇒ x3 = 8 ⇒ x= 2
27 mar 20:23
Dżepetto 18: ok, wszystko sie zgadza. Dziekuję za poprawkę błędu
27 mar 20:24