wykres trojmianu
Adam: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami trójmianu y=x2−(2m+4)x+4m2. Naszkicuj wykres funkcji
f(m)=x12+x22.
Policzyłem m1 i m2 i myślałem, że muszę teraz pod m je wstawić, podnieść do kwadratu i
zsumować, ale nie wychodzi. Ma ktoś jaki pomysł jak to dalej zrobić?
26 mar 21:39
===:
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
dalej już wieta (Viete'a)
26 mar 21:48
Adam: W odpowiedziach mam podany wzór na f(m) =−4m2+16m+16 , a mi uparcie wychodzi −12m2+16m+16...
26 mar 21:50
===:
a niby jak −12 możesz dostać

?
[−(2m+4)]
2 ... to tyle co (2m+4)
2
26 mar 22:04
Adam: No to wychodzi 4m2+16m+16, co nie tłumaczy tego minusa w f(m)
26 mar 22:18
kix: zapomniałeś jeszcze o czynniku −2x1x2
26 mar 22:20
Adam: Cholera pogubiłem się już. Te −12m2+16m+16 wychodzi mi z równania kwadratowego.
26 mar 22:27
===:
f(m)=x12+x22=(x1+x)2−2x1x2=(2m+4)2−8m2=−4m2+16m+16
26 mar 22:36
Adam: A, więc to z tego ma być ten wzór. A ja ciągle próbowałem w złym miejscu. Dziękuję bardzo.
26 mar 22:38
===:
−
26 mar 23:36