Zadanko.
kleszcz: Jeżeli punkty K=(3, −1) i L=(−1,−6) są środkami nierównoległych boków prostokąta, to długość
przekątnej tego prostokąta jest równa
A. 2√65 B.2√29 C.2√53 D.2√41
26 mar 19:23
Eta:
D)
26 mar 19:25
Eta:

|AC|=2*|KL| =..........
26 mar 19:28
26 mar 19:29
kleszcz: Ale skąd wiadomo, że /AC/=2*/KL/?
26 mar 19:51
Eta:
Każdy gimnazjalista .........i maturzysta powinien to wiedzieć! ( kl. II LO
Podobieństwo się kłania
26 mar 19:53
kleszcz: Nie wiem, być może cofam się w rozwoju, ale wiem o co chodzi z tym podobieństwem, ale o co
tutaj
chodzi, muszę obliczyć połowę długości jakiegoś boku, żeby było np:
DLKL=ABAC o to chodzi?
26 mar 20:00
kleszcz: Eta niestety nie ogarniam help...
26 mar 20:34
prosta:
tw. o odcinku łączącym środki boków trójkąta..
26 mar 20:43
Eta:

Podstawowa własność!
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku
i jego długość jest równa połowie trzeciego boku
y=2x
| | y | | 2b | | 2a | |
bo trójkąty są podobne w skali k=2 ⇒ |
| = |
| = |
| =2 ⇒ y=2x |
| | x | | b | | a | |
26 mar 20:48
kleszcz: A dobra teraz wreszcie rozumiem

.
26 mar 20:58
kleszcz: Dzięki.
26 mar 20:58
Eta:
Nie zapomnij o tym ......... na maturze
26 mar 21:07
kyrtap: szczególnie w dowodach prawda Pani Etu ?
26 mar 21:10
kleszcz: Spróbuje pamiętać...
27 mar 11:18
kotek:
27 mar 11:22