Oblicz dlugosci odcinkow |OA|, |OC|, |CD|
Damian:

Z rysunku mozna sie dowiedziec ze |AB|=5
∡ACO=90stopni
∡BDC=90stopni
Wiec automatycznie |CA| i |DB| sa do siebie rownolegle?
| | 2 | | 3 | |
Idąc dalej tym tokiem myslenia →|OA|=x→ |
| = |
| |
| | x | | x+5 | |
2(5+x)=3x
x=10
|OA|=10
|OC|
2=10
2+2
2
|OC|=2
√26
Jest ok?
27 mar 14:52
Marek216: Tak są równoległe
27 mar 14:55
Raf131:
|OC| to przyprostokątna
27 mar 14:56
Damian: Raf131 dzieki, faktycznie machnalem sie z tym
27 mar 14:59
Marek216: Rafi ma racje źle podstawiłeś do tw. pitagorasa.
27 mar 15:00