.
Ostiii: Ciągi

Wyznacz te wartości x, dla których ciąg arytmetyczny o wyrazach:
| | y | |
y−x, |
| ,xy jest malejący. |
| | x | |
Proszę o pomoc
26 mar 20:31
Raf131:
warunek ciągu malejącego?
26 mar 20:34
Ostiii: an<an+1 to wiem ale dziwne rzeczy mi wychodzą i się gubię
26 mar 20:47
Ostiii: an>an+1 ***
26 mar 20:47
26 mar 20:50
Ostiii: Znam wzory. Podpunkt a zrobiłem z ciągiem rosnącym, lecz ten podpunkt nie chce mi wyjść.
26 mar 20:55
Ostiii: pomoże ktoś?
26 mar 21:20
Raf131: zaraz się wezmę za to, chociaż ciekawe zadanie, moja idea jest taka, żeby rozważyć kilka
przypadków w zależności od x>0, x<0, y>0, y<0 tam chyba jeszcze x>1 oraz x<1 no i x≠0 oraz
łatwo zauważyć, że dla y=0, x=1 jedna z nierówności jest sprzeczna
26 mar 21:27
Raf131:
zrobiłem to tak, z własności ciągu arytmetycznego:
| | x2 | |
dostajemy zależność y = |
| |
| | (x−1)(x+2) | |
następnie wyliczam wyrazy a
1, a
2, a
3 w zależności od samego x, później
a
3−a
2 < 0 i moja odpowiedź to x∊(−
∞; −2)∪(−1; 0)
26 mar 22:02
Ostiii: Odpowiedz poprawna
26 mar 22:05
Eta:
| | y | |
ciąg y−x, |
| , xy −−−malejący r<0 i x≠0 |
| | x | |
| | y | | y | | y | | y | |
r= |
| −y+x = − |
| (x−1)+x i r= yx− |
| = |
| (x2−1) |
| | x | | x | | x | | x | |
| | y | | y | |
to |
| (x2−1)=− |
| (x−1)+x /*x≠0 |
| | x | | x | |
| | x2 | |
y(x−1)(x+2)=x2 ⇒ y= |
| |
| | (x−1)(x+2) | |
| | y | | x2 | |
r<0 |
| (x2−1)<0 ⇒ |
| *(x−1)(x+1)<0 |
| | x | | (x−1)(x+2) | |
| x(x+1) | |
| <0 ⇒ x(x+1)(x+2)<0 ⇒ x∊( −∞, −2) U (−1,0) |
| x+2 | |
26 mar 22:30
Ostiii: Dziękuję
26 mar 23:05
Eta:

26 mar 23:06