oblicz
Gimnazjalista: 2x6 + x4 + 3x2 +1=0
26 mar 14:46
J:
Nie sądzę , aby to było równanie dla gimnazjalisty
26 mar 14:56
pigor: ... co tu obliczać − równanie sprzeczne w zbiorze liczb R,
bo L−ewa strona danego równania ∀x∊R dodatnia. ...
26 mar 15:02
Gimnazjalista: a kto mówił że zadanie dla gimnazjum J ?
dzięki Pigor, ja próbowałem obliczać Hornerem, nawiasami, grupowaniem i nie szło a oczywiście
nie wpadłem na sprzeczność
26 mar 15:40
Mariusz: t=x
2
2t
3+t
2+3t+1=0
Po podstawieniu pogrupuj równanie tak abyś mógł je zapisać w postaci
układu równań który przypomina wzory Viete'a dla równania kwadratowego
26 mar 19:56