Oblicz pole wycinka koła
Damian:

|cb|=3
|ca|=
√3
Z rysunku mozna stwierdzic ze kąt aob jest polpelny czyli 180stopni
Kąt acb ma wowczas 90stopni.
27 mar 14:07
J:
tak .. ∡acb = 900
27 mar 14:09
Damian: Ale czy odcinek |co| dzieli wtedy ten kąt na polowe?
27 mar 14:10
J:
nie , bo trójkąt nie jest równoramienny ( rysunek przkłamuje rzeczywisyość)
27 mar 14:12
Marek216: Którego wycinka ?
27 mar 14:13
Damian:

Aaa przepraszam nie zaznaczylem...
27 mar 14:18
Marek216: r to połowa średnicy którą obliczysz z twierdzenia pitagorasa. Mając długości promieni i boku
cb z funkcji trygonometrycznych możesz obliczyć kąt( ewentualnie z twierdzenia cosinusów)
27 mar 14:22
Damian: Wiec jesli ∡acb=90stopni to ∡bac=30 a ∡cba=60?
Z tego mozna ustalic ze |cb| to a
√3=3 wiec a=
√3 czyli odcinek |ca|. Zatem srednica jest
rowna2
√3
27 mar 14:23
J:
Δ cob − równoramienny (r,r,3)
policz r , potem z tw.cos kąt: cob
27 mar 14:23
J:
tak .. i r = 3 ..zatem Δ cob jest równoboczny ... zatem ?
27 mar 14:25
Marek216: Czekaj nie rozpędzaj się z trojkąta prostokątnego wyznaczasz przeciwprostokątną jeżeli wyjdzie
ci 2√3 to kąty mówisz dobre ale nie odwrotnie kąty możesz ustalić na podstawie długości
boków ale nie odwrotnie w tym przypadku
27 mar 14:26
J:
d = 2√3 ⇒ r = 3 ... i masz trójkąt równoboczny ( Δ cob )
27 mar 14:27
J:
ajj... r = √3 ... sorry
27 mar 14:28
Marek216: Jeżeli d = 2
√3 to promień nie może być równy 3 panie J. Promień to połowa średnicy.
27 mar 14:30
J:
zatem: Δ aoc jest równoboczny
27 mar 14:31
J:
poprawiłem ...
27 mar 14:31
Damian: Dzieki wszystkim

Juz od momentu upewnienia sie ze srednica ma tyle ile podalem reszta poszla
gladko
27 mar 14:40